
نوسانات نرخ ارز، قیمت پایین خرید برق از مراکز تولیدی و مشکلات تامین مالی مولدهای تولید پراکنده برق مانع توسعه این دسته از نیروگاهها در کشور شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، یکی از مسائل مهم حوزه برق توسعه مولدهای تولید پراکنده برق است. نیروگاههای تولید پراکنده علاوه بر تامین انرژی و کاهش تلفات انتقال و توزیع برق به لحاظ پدافند غیر عامل نیز بسیار حائز اهمیت هستند. در حال حاضر تلفات توزیع برق حدود ۱۱ درصد است که نسبت به تلفات شبکه توزیع در کشورهای پیشرفته، رقم بالایی محسوب می شود که در صورت توسعه خمولدهای تولید پراکنده، گامی موثر در کاهش تلفات توزیع برق کشور برداشته می شود. علاوه بر این به هنگام وقوع بلایای طبیعی و زمانی که شبکه از دست میرود این نیروگاهها به دلیل نزدیکی به محل و سرعت بالای راهاندازی آنها اهمیت ویژهای پیدا میکنند. همچنین در مواقع نیاز به برق با حجم زیاد مانند پیک مصرف برق در تابستان، با استفاده از مولدهای پراکنده هزینه کمتری به نسبت نیروگاههای بزرگ برای پوشش نیاز پیک صرف می شود.
در حال حاضر ظرفیت این نوع از نیروگاهها در کشور به کمی بیش از ۸۰۰ مگاوات رسیده و هزینه نصب این نیروگاهها برای هر کیلووات حدود ۷۵۰ دلار است. برق تولیدی این نوع نیروگاهها تا ۵ سال به صورت تضمینی توسط وزارت نیرو خریداری میشود و بر طبق قانون ۲۰ درصد هزینه سرمایهگذاری توسط سرمایه گذار و ۸۰ درصد از منابع صندوق توسعه ملی تأمین می شود.
بنابر گفته مدیرعامل توانیر زمینههای لازم برای انعقاد قراردادهای دوجانبه میان تولیدکننده و مصرف کننده برق فراهم شده است که در این صورت صاحبان این نوع نیروگاهها میتوانند برق تولیدی خود را مستقیماً به مصرف کنندگان بفروشند.
اما تأمین اعتبار انجام این طرح با مشکلاتی روبرو شده است. در همین رابطه «علی بربند» مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق نواحی استان تهران ضمن تایید مشکلات تامین مالی طرحهای احداث نیروگاههای تولید پراکنده، اذعان داشت: تاکنون بالای ۲۰۰ مگاوات مجوز احداث نیروگاه کوچک و تولید پراکنده صادر شده است اما فقط ۴۵ مگاوات که نیازی به وام نداشتند در حال انجام است و بقیه در صف دریافت تسهیلات از صندوق توسعه ملی هستند.
مشکلات اعتباری توسعه مولدهای تولید پراکنده در حالی رخ داده است که آرش کردی مدیرعامل توانیر، در مراسم بهرهبرداری فاز نخست یک نیروگاه تولید پراکنده برق در شرق تهران اعلام کرده بود که ساخت و راهاندازی نیروگاههای مقیاس کوچک و تولید پراکنده برق یکی از سیاستهای توسعه صنعت برق ایران است.
علاوه بر این بر اساس برنامهریزیهای انجام گرفته، در قالب برنامه ششم توسعه، بین ۳ تا ۴ هزار مگاوات نیروگاه تولید پراکنده میبایست احداث شود. کارشناسان علاوه بر مشکلات تامین مالی، نوسانات نرخ ارز و همچنین قیمت پایین خرید برق از مراکز تولید برق را علت توسعه نیافتن این دسته از مولدهای تولید برق دانسته اند. بنابر این با توجه به مزیتهای کاهش تلفات انتقال و توزیع برق و اهمیت مسائل پدافندی، لازم است که توسعه این دسته از نیروگاهها جزو اولویتهای اجرایی وزارت نیرو قرار گیرد.